10 Nisan 2013 Çarşamba

RİSK ANALİZİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ FİRMALARI 0312 419 64 00

 0312 419 64 00 PRODAN İŞ GÜVENLİĞİ -  RİSK ANALİZİ İÇİN İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ
Risk Analizi , Risk değerlendirmesi firmaları İşyerlerin de 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasası doğrultunda 1 Ocak 2013 Tarihi İtibari ile zorunlu hale gelmiş olan Risk Analizi çalışmalarını yapmak üzere hizmet veren kuruluşlardıRisk Analizi yani Risk Değerlendirmesi çalışmaları İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ    içerisinde belirlenen kriterler doğrultusunda İş güvenliği Uzmanları tarafından işletmede çalışanların güvenlik ve sağlıklarını tehdit edici risklerin belirlenmesi ve bu risklerin önlenmesine yönelik önlemlerin alınmasına yönelik çalışmalardır.

Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali diye açıklanmaktadır.


Risk değerlendirmesi (analizi) : İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar diye açıklanmaktadır.


  RİSK ANALİZİ RAPORU 

İşletmelerin risk analizi çalışmaları esnasında bir Risk değerlendirmesi raporunda bulunması gereken asgari bilgiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca

-  İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.

-  Gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri.

-  Gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi.

-  Risk değerlendirmesi işyerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı.

-  Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler.

-  Tespit edilen riskler.

-  Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler.

-  Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları.

-  Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi.

Olarak belirlenmiştir.

 Görüldüğü üzere işletmelerde yapılacak olan risk analizi çalışmaları sonucunda oluşturulacak risk analizi raporunun ciddi bir çalışma sonucu ve konusunda uzman iş güvenliği uzmanı , işyeri hekimi tarafından yapılmış olması gerekmektedir. Her sektörün farlı risk değerlendirmeleri olduğu göz önüne alınacak olur ise bu uzmanlarında sizin sektörünüzde daha önce çalışmış veya etkileşim içerisinde olmuş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca bir Risk değerlendirmesi dokümanının yani Risk analizi raporunun sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve işyerinde saklanır. Risk değerlendirmesi dokümanları yani Risk değerlendirmesi raporları elektronik ve benzeri ortamlarda hazırlanıp saklanabilir.